Telefon:

06 70 220 2240

A víz és az úszás jótékony hatásai

Az ember ősi késztetése a világ megismerése. a csecsemő születésekor szembetalálja magát az ismeretlen világgal. Ép érzékszervei és idegrendszere, egyre nyiladozó értelme és természetes kíváncsisága arra ösztönzi őt, hogy megtapasztalja, megismerje szűkebb, tágabb környezetét. A környezetből érkező ingerek szinte csalogatják a csecsemőt a tapasztalat szerzésre. Lényeges tehát, hogy ebben az időszakban megfelelő ingergazdag környezetet biztosítsunk számára. A látási (vizuális, hallási (auditív), izomérzékelési (kinesztetikus), tapintási (taktilis) ingerek a csecsemő mozgásos tapasztalatszerzései révén válnak tanulássá, fejlődnek képességei (fizikai és mentális), amelyekre élete végéig szüksége lesz. Alakul és fejlődik testsémája, testtudata, nagymozgásai finommozgásai, koordinációs képességei, egyszóval fejlődnek tanulási képességei, amelyek iskolakezdésre egy meghatározott tanulási teljesítmény elérését teszik lehetővé. Sok-sok tanulási zavar (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszpraxia) hátterében a korai szenzomotoros tevékenység – Környezetből érkező ingerek sorával szerzett tapasztalatok) hiánya áll. A csecsemő mozgásával veszi birtokába a világot, a megismerő tudást. A legmagasabb intellektuális tudás alapja is a mozgás. A csecsemőnek fognia, tapintania, szájba venni kell, megnyalni, megharapni, megízlelni, megtapasztalnia kell a tárgyakat ahhoz, hogy minden tulajdonságukat ismerje. Be kell csúsznia, kúsznia, másznia a teret, hogy megtanulja felmérni a távolságokat. Fel kell másznia a székre, fára, mászókára, le kell ugrania ahhoz, hogy a mélység és a magasság fogalmát megértse. Mindezt a világ legtermészetesebb módján, játék közben teszi, amely számára alapvető tevékenységforma. Játék közben ismeretet szerez, tanul, fejlődik intellektusa. A babúszáson résztvevő babák nyíltabbak közvetlenebbek kortársainknál, határozottabbak, mozgékonyabbak aktívabbak lesznek.

swimming baby

A vízről és az úszni tudásról sokféle bölcsességet mondtak már el: A víz az első szerelem. A víz jó barátja annak, aki bánni tud vele… Az úszás a legegészségesebb sportok egyike, úszómozgás közben dolgozik a legtöbbet az izom. A vízben való mozgás életkortól független, élettani hatásai korosztálytól függetlenül érvényesülnek. A víz nem csak az úszásnemek gyakorlása során fejti ki jótékony hatását. A víz már önmagában is hat a szervezetre. A vízben való mozgás ingerek sokaságát biztosítja a csecsemőnek és új tapasztalatok szerzésre, ösztönzi. Más mozgásélményt biztosít, mint a szárazföldi mozgás. Mások a látási, hallási információk, más a borérzékelés, a felhajtóerő miatt más a mozgás-kivitelezés. Szabadabb ízületi mozgást enged, a meleg vízlazító hatású, könnyebb az izomtevékenység. Más a tájékozódás, a tapintás, mint a szárazföldön. Több és más mozgásélménnyel gazdagodik, finomodik a koordináció, javul az egyensúlyérzék, ügyesedik gyermekünk, kialakul és fejlődik a vízérzékelés. A vízérzékelés által élhető meg a kellemes vízben tartózkodás, mozgás élménye. A vízérzékelés olyan tulajdonság, amelyet ébren lehet tartani, hiánya esetén pedig fejleszteni kell. Összességében több örömteli mozgásos tapasztalatszerzéssel fejlesztjük gyermekünk motoros, értelmi képességeit, fejlődik ügyessége, mozgása összehangolt lesz, bonyolult mozgásos cselekvés megoldására lesz képes. A szülő gyermek kapcsolat bensőségesebb, szorosabb lesz a közös élményen keresztül. Foglalkozások után nagyobb lesz az étvágy, javul a közérzetük kevésbé görcsöl a hasfájós babák pocakja.

A víz tulajdonságai és élettani hatásai: A víz a levegőnél sűrűbb közeg, ezért jelentős ellenállása van. Sűrűsége lehetővé teszi, hogy támasztékot találjunk rajta, így jelentősen megterheli a szívet és a keringési rendszert, ezáltal javítja működésüket, a fokozott izommunka pedig magas szintű légző rendszeri működést eredményez. A gyógyászatban is kiemelkedő szerepet szánnak a vízben való mozgásnak. Az allergiás, asztmatikus megbetegedések megelőzésében, jelentős szerepe van a vízben való foglalkozásoknak. Az élettani funkciók felgyorsulnak, a csecsemők immunrendszere hatékonyabban védekezik a betegségekkel szemben. A légzéstechnika javul, a légző izmok erősödnek. A testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű víz összehúzza a vérereket, felgyorsítja ezzel a véráramlást, ami fokozottabb szívműködést eredményez. Ennek pedig következménye a kapillárisok javuló vérellátása.

Az úszómozgások bővítik a saját magunkon való eligazodást, a kar és a láb mozgásának összerendezése, ritmusos működtetése nemcsak a vízben lét örömét idézi elő, hanem a biztonság élményét nyújta.

A búvárreflexről

A kisbaba nagyon sok reflexszel születik a világra. Ezek közül az egyik a búvárreflex. Ösztönös veleszületett, ugyanakkor leépülő reflex. A vízben való foglalkozások során a búvárreflex gondoskodik arról, hogy ne nyeljenek, illetve lélegezzenek be vizet. Amikor az imitált (majd később a rendes) merülések során a baba arcára vizet locsolunk és víz alá bújunk, a reflex hatására elzáródnak a légutak. Tulajdonképpen ennek a reflexnek köszönhető, hogy ilyen korán tudunk foglalkozni a babákkal a vízben. Bárhová is járjatok babaúszásra, az összes foglalkozás alapja ez a reflex. Természetesen minden oktató a saját módszerét preferálja, igazából a hogyan-on és a mikéntekben vannak az eltérések, különbségek, illetve a célok meghatározásában! A reflex leépülésének időpontjáról szintén több különböző információt hallhattok (6-12 hónap között). Az én személyes tapasztalatom az, hogy gyerekenként változó. Első kislányomnál, Vandánál 10 hónapos korában kezdhettük gyakorolni a programot, mivel kétoldali sérvműtétje volt, mégis kitűnően működött.
Soha nem késő elkezdeni, csak pozitív élményekkel gyarapodhattok, ha ellátogattok a foglalkozásainkra!

Tudnivalók

A foglalkozásokat csak egészséges- fertőző betegségektől mentes- gyerekek, és szüleik látogathatják. Ezt, a jelentkezéskor kell igazolni, a kisbaba orvosának. A tanmedencében, a babák részére kialakított speciális úszónadrág használata kötelező, két éves korig, illetve a szobatisztaság kialakulásáig. Csak az oktatók által javasolt előkészületek után lehet megkezdeni a tanfolyamot. Foglalkozások előtt a többiek érdekében, utána a saját érdeketekben, ALAPOS ZUHANYOZÁS KÖTELEZŐ! Csak az oktatók által meghatározott metódus szerint szabad terhelni a babákat, a saját terhelési ritmusukban. Ne feledjétek, az alapvető cél, hogy kellemes közös családi programban legyen részetek! Egy kisbabával egy szülő foglalkozhat (a medencében) egy időben, az ÁNTSZ követelményeinek megfelelően. Ha valami nem megy, ne erőltessétek, ha tanácsra van szükségetek nyugodtan felhívhattok!

Higiéniai feltételek

A tanmedencék jellemzői ahol a foglalkozásainkat tartjuk :

  • ÁNTSZ által ellenőrzött, előírásoknak megfelelően kezelt 30- 32 C hőmérsékletű medencevíz.
  • A foglalkozások időben, térben elkülönítve folynak a tanmedencékben
  • A medencetér levegőjének hőmérséklete 27 C- 29 C .
  • A medencevíz aktív klórtartalma: 0,2-0,4 közötti.
  • A foglalkozások előtt 12 órával a babaúszás számára biztosított medencét más fürdővendég nem használhatja.
  • A medencetérben 3-7 pelenkázó áll a rendelkezésetekre.
  • A foglalkozások időpontja a reggeli-délelőtti órákban.

A kezdő, középhaladó és haladó babák, ill. az úszó csoportok fél órás időközökkel váltják egymást, ez a foglalkozás kötött részét jelenti, természetesen lehet kicsit korábban jönni és sokkal később haza menni 🙂